Dienstencentrum "De Zonnebloem"

Welkom in het Lokaal Dienstencentrum De Zonnebloem! Deze site probeert u wegwijs te maken in het uitgebreide aanbod van De Zonnebloem, gelegen in het centrum van de historische stad Veurne. Het dienstencentrum wil zich letterlijk "ten dienste stellen" van de plaatselijke bevolking. Via een uitgebreid en divers aanbod trachten we een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Dit aanbod willen we hier zo helder mogelijk naar voren brengen. Natuurlijk zullen het personeel en de vele vrijwilligers in ons centrum u graag verwelkomen op één of meerdere activiteiten van ons dienstencentrum. Tot in de Zonnebloem!!

Overzicht van de activiteitenkalender in het Dienstencentrum De Zonnebloem

Menu in het Dienstencentrum De Zonnebloem:

Nieuwsflash: Op onze facebookpagina kan u altijd de meest recente nieuwtjes vinden.

Openingsuren:
cafetaria: van maandag tot vrijdag van 09.00 tot 17.30
burelen: van maandag tot vrijdag van 08.15 tot 17.00

Lokaal Dienstencentrum De Zonnebloem
Zuidstraat 67 - 8630 Veurne
tel: 058 315778 - fax: 058 315783
email: zonnebloem@veurne.be

Informatie (infofiche)
Het Dienstencentrum De Zonnebloem heeft de opdracht om de plaatselijke bevolking te informeren, en vormt samen met het administratief centrum De Seylsteen, het SOCIAAL HUIS van Veurne.

> Het Zorgkruispunt
Enige tijd geleden werd er vanuit Stad Veurne en OCMW Veurne een tekort in de thuiszorg ervaren. Nog onvoldoende inwoners vonden de weg naar de nodige zorgen om een goed en comfortabel leven te leiden. Vaak bleef men noodgedwongen in een negatieve spiraal steken of was een opname in een thuisvervangende instelling nodig. Met vereende krachten werd gezocht naar een oplossing voor dit probleem. Het uitgangspunt was om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen en hen een menswaardig leven te laten leiden. Door hen met de nodige zorg te omringen, is dit in vele gevallen mogelijk. In dit kader werd Woonzorg Veurne opgericht en werd een zorgcoach in dienst genomen.
In eerste instantie wil het zorgen voor het bundelen van de gegevens van diensten die zorg aanbieden, zowel van sociale instanties als van commerciële bedrijven. De zorgcoach is het aanspreekpunt van dit zorgkruispunt. Op deze manier dient er maar één persoon/dienst gecontacteerd te worden ipv alle diensten afzonderlijk. Voorop in de werking staat de neutrale positie van de zorgcoach en heeft de cliënt de vrijheid om voor een bepaalde dienst te kiezen.
Naast het zorgkruispunt, beschikt de zorgcoach ook over een groep vrijwilligers. Zij vormen geen concurrentie voor professionele diensten, maar willen er eerder een aanvulling van zijn. Ze kunnen immers veel betekenen voor iemand door eens een praatje te komen maken, eens langs te gaan op de verjaardag,  steun te bieden aan een gezin,  mee boodschappen te doen, te gaan fietsen, kleine klusjes op te knappen, …
Indien u of iemand in uw omgeving moeilijkheden ondervindt bij het uitvoeren van bepaalde taken, het bijhouden van administratie, in het dagelijkse leven, wordt de eenzaamheid u te veel, hebt u nood aan sociale contacten, kunt u zich moeilijk alleen verplaatsen, … neem dan zeker contact op met de zorgcoach. Waarschijnlijk kunnen we zorgen voor de nodige hulp om het leven wat aangenamer te maken.

058/31.57.78 (loket DC De Zonnebloem)
058/31.03.94 (rechtstreeks)
zorgcoach@veurne.be

> Thuis- en ouderenzorg: Seniorama Veurne
U heeft een vraag omtrent een thuiszorgdienst of een andere dienstverlening naar ouderen toe? Aarzel niet en kom langs in het Dienstencentrum De Zonnebloem. Aan het loket beschikken we over uitgebreide informatie over alle bestaande dienstverleningen voor senioren in groot Veurne. Uw vraag wordt persoonlijk afgehandeld.

> Voordrachten
Regelmatig organiseert het Dienstencentrum De Zonnebloem zelf of in samenwerking met andere diensten en verenigingen een voordracht. De meest uiteenlopende onderwerpen komen aan bod in ons centrum. Voor het meest recente aanbod aan voordrachten neemt u best contact met het dienstencentrum.

> Zitdagen
Het dienstencentrum is een centrale plaats waar zowat alle informatie voor senioren te verkrijgen is. Tal van diensten organiseren ook een zitdag in de Zonnebloem. Voor de volgende diensten kunt u in de Zonnebloem terecht (voor de exacte data neemt u het best contact op met het dienstencentrum of met de dienst zelf).

- Boerenbond: elke woensdagvoormiddag om 9.00u
- Pensioenen Zelfstandigen: 3de donderdag: 09.00 - 12.00 - lokaal 5
- Pensioenen Werknemers: 3de donderdag: 09.00 - 12.00 en 13.30 - 16.00 - lokaal 7
meer info: www.pensioenzitdagen.be of telefoon: 1765
- Zitdag FOD mensen met een handicap: 4de vrijdag: 14.00 - 15.00
- Zitdag MS-Liga: iedere dinsdag 09.00 - 17.00

Dienstverlening
> Warme maaltijden
Elke dag dagschotel te verkrijgen. Reserveren doet u tegen de middag op voorhand. Een op tijd gereserveerde dagschotel  kost € 6,40 of € 7,26 indien te laat besteld of niet afgezegd. De betaling gebeurt via een overschrijving na ontvangst van de factuur (maandelijkse factuur) – contant betalen is niet mogelijk.
Tijdens het weekend kan eveneens een dagschotel verkregen worden, in de cafetaria van Woonzorgcentrum Ter Linden. Reserveren doet u uiterlijk tegen vrijdagmiddag in het Dienstencentrum De Zonnebloem.
Het menu kan op deze website geraadpleegd worden.

> Pedicure / manicure
Wekelijks dinsdag – na afspraak (0479/42.37.13)

> Overige dienstverleningen (info in de Zonnebloem)
Douche
Wassalon

> V E R V O E R 
Van en naar het dienstencentrum, naar activiteiten in en rond Veurne en zijn deelgemeenten?

> B O O D S C H A P P E N H U L P
Wil u hulp bij het doen van de wekelijkse boodschappen? U kiest de winkel (in Veurne), wij zorgen voor de mensen die u brengen naar de winkel of indien nodig

> K L U S J E S 
Klein klusje waar geen stielman voor opdraaft? Een lamp indraaien, een verstopte afvoer? Voor kleine klusjes die minder dan één werkuur vragen, kunt u uw licht opsteken in het dienstencentrum. We helpen u graag verder.


Vorming (infofiche)
Het Dienstencentrum De Zonnebloem wil een veelzijdig aanbod aan vormende activiteiten presenteren aan de gebruikers. Door deze verscheidenheid in het aanbod hopen we ons steentje bij te dragen aan het bijleren en creatief zijn op vele vlakken. Hieronder een greep uit ons aanbod. Belangrijk om weten is dat dit slechts de vaste vormingsactiviteiten weergeeft. Met de regelmaat van de klok organiseren we nieuwe vormende activiteiten, en trachten we in te spelen op de nieuwste behoeften van het publiek. Hiervoor houdt u best het aanbod van het Dienstencentrum in de gaten.

> Yoga
Spirituele vorming, wekelijks op maandagmorgen

> Kantklossen
Een eeuwenoud handwerk van Vlaamse oorsprong met klosjes en spelden, wordt op maandagnamiddag aangeleerd door een ervaren lesgeefster. De grondslagen, zoals linnen- en netslag komen aan bod, evenals verbindingen, versieringen en allerlei toepassingen zoals het Russische kant, stropkant, clunykant…

> Boetseren
Kleine beeldjes boetseren in klei, laten drogen en bakken leert u tijdens deze cursus die op vrijdagnamiddag wordt georganiseerd.

Voor de exacte periodes wanneer de cursussen Kalligrafie, Kantklossen, Zijdeschilderen, Tiffany, Marquetterie & Pyrogravure en Boetseren worden georganiseerd, neemt u contact op met het Dienstencentrum De Zonnebloem.

> Hobbyclub Créazon
Op donderdagnamiddag staat het hobbylokaal beneden in het teken van het handwerk. Van breien en naaien tot het herstellen van stoelen, niets gaat de Hobbyclub Créazon uit de weg.

> Teken- en Schilderclub "Het Zonnepalet"
Op dinsdagnamiddag wordt het hobbylokaal ingepalmd door de vrienden van het Zonnepalet. De schildersezels worden van stal gehaald en de penselen in de verf gedoopt. Dit levert dikwijls zeer fraaie teken- en schilderwerkjes op die hier gemaakt worden onder begeleiding van een aantal gedreven begeleiders, die de kneepjes van het vak met veel plezier bijbrengen. Regelmatig komt de club ook naar buiten met de resultaten van hun werk tijdens diverse exposities.

> De Zonnebloem Dicht “De Digitale KLOOF”
De Zonnebloem wil ervoor zorgen dat u mee bent met de nieuwe evoluties.
Geen specialistenwerk, maar de basis brengen we u graag bij. Wij bieden vele cursussen aan die u bijbenen en ervoor zorgen dat achterop hinken uit den boze is.
Een greep uit het (doorlopend) aanbod:
-    Cursus Computer:
-    ABC van de computer (absolute beginners)
-    Internet
-    Tablet (Ipad - Android)
-    www computerclub (forum voor het uitwisselen van weetjes en tips omtrent het gebruik van de computer)
-    Cursus GSM voor beginners


Beweging: Blijf op Eigen Benen Staan! (infofiche)
Een valpartij is snel gebeurd, en kan uw zelfstandigheid snel inperken. Het dienstencentrum De Zonnebloem wil daar iets aan doen, door in zijn aanbod heel wat bewegingsactiviteiten op te nemen. Voldoende beweging is voor eenieder van levensbelang.

> Tai-Chi
Tai Chi = een bewegingsleer bestaande uit een serie van vloeiende bewegingen die langzaam en aaneengesloten uitgevoerd worden. Tai-Chi bevordert de concentratie en een goede ademhaling en verbetert het lichamelijk evenwicht. Tai chi is goed voor senioren, en kan beoefend worden tot op hoge leeftijd en traint tegelijkertijd het geheugen.
Een aanrader voor wie met het lichaam begaan is!

> Ping-Pong
Elke dinsdag- en vrijdagmorgen wordt de pingpongtafel open geplooid voor een gezellige en sportieve ochtend. Deze ochtenden weten gezonde beweging en amusement vlot te combineren.

> Turnen
Wekelijks op woensdagnamiddag een uurtje turnen is voor niemand een overbodige luxe. Denkt u dat u dat niet aankan? Dan willen we u graag bewijzen dat deze turnlessen gegeven worden op maat van het publiek. Geen handenstand en andere capriolen, maar goede oefeningen die het lichaam fit houden en de spiersterkte bevorderen.  

> Fietsen
Op vrijdagmiddag trekken de fietsers erop uit. Aan een haalbaar gezapig tempo malen ze wekelijks menige kilometers door de Westhoek. Vanzelfsprekend is er een verpozing met een drankje voorzien op een leuke tussenstop op het traject.  

> Fietsclub AWA (Fietsclub Altijd Wind Achter)
https://fietsclubawaveurne.webnode.nl/kalender/

> Biljarten
De Club Combiné op dinsdagnamiddag en de Club Moyenne op vrijdagnamiddag bieden voor de biljartliefhebber de gelegenheid om carambole te spelen in competitie. Daarnaast zijn op de andere dagen onze drie biljarts beschikbaar voor vrij spel.
http://biljartclub-de-zonnebloem.simplesite.com/

> Petanque
Elke woensdagnamiddag wordt er in alle hevigheid getrokken en gestoten op onze petanqueterreinen. Wat overtreft een aangenaam spel in de gezonde buitenlucht?

> Dans: Lijndans
Op donderdagnamiddag heeft de grote zaal iets weg van een dansschool. Het grote belang van in beweging zijn, concentratie, ritmegevoel, bewegingsgevoel, coördinatie en sociaal contact komen hier tot hun volste recht.

> Billen Benen Buik (BBB)
Bewegen op muziek onder leiding van een immer enthousiaste lesgeefster.

> Rummikub
Op maandagnamiddag vanaf 14u. (gratis).
Ontspanning (infofiche)
> Kaartclubs
De Zonnebloemkaarters
Elke 2e maandag van de maand loopt de cafetaria van de Zonnebloem vol voor de maandelijkse kaarting. Dit traditioneel tijdverdrijf blijft een groot publiek bekoren, en in de Zonnebloem willen we graag onze bijdrage leveren om deze bezigheid in stand te houden.

> S-Plus (kaarten en bollen)
Kaarten en bollen elke 2e donderdag van de maand.

> Kaarting Avekapelle / De Zonnebloem
Elke 1e donderdag van de maand

Bridge
Op woensdagnamiddag en donderdagavond neemt een ander kaartgezelschap plaats aan de tafels in de cafetaria: de bridgers. Opperste concentratie vereist!
website: http://www.bcveurnedezonnebloem.webnode.nl

Scrabble
Het gezelschapsspel scrabble is alom bekend, maar in de Zonnebloem maken we er een echt groepsgebeuren van, wekelijks op vrijdagnamiddag hondstrouw op post in het vergaderlokaaltje. We zoeken gezamenlijk de beste combinatie met de uitgetrokken letters. We leren nieuwe woorden kennen met deze uitstekende hersentraining terwijl we ons amuseren, wat willen we nog meer? 


(Senioren)verenigingen & De Zonnebloem
Het Dienstencentrum De Zonnebloem werkt samen met verschillende verenigingen om vele activiteiten te organiseren voor de talrijke Veurnse senioren:
De Zonnebloem heeft een samenwerking met volgende (senioren)verenigingen & organisaties;

1-      GOSA (Grootouders van de Gezinsbond)
Gezamenlijke organisatie van één jaarlijkse voordracht + verschillende activiteiten in de lokalen van de Zonnebloem

2-      NEOS (Netwerk Ondernemende Senioren)
Gezamenlijke organisatie van één jaarlijkse voordracht + verschillende activiteiten in de lokalen van de Zonnebloem 

3-      VVVG (Vlaamse Vereniging Veurnse Gepensioneerden
Verschillende activiteiten in de lokalen van de Zonnebloem

4-      SAR (Seniorenadviesraad)
Gezamenlijke organisatie van jaarlijkse Seniorensportdag in mei en Seniorenfeest in oktober

5-      FEESTCOMMISSIE Houtem
Jaarlijkse organisatie van 2 seniorennamiddagen, met een voordracht gevolgd door een optreden

6-      STAD Veurne
Gezamenlijke organisatie van preventie- en gezondheidsinfo (bv. 4-Health)

7-      Open School
Gezamenlijke organisatie van lessen computer

8-      Vormingplus
Gezamenlijke organisatie van GSM-lessen en andere cursussen


Vrijwilligers (infofiche)
Geen Dienstencentrum kan bestaan zonder de dagelijkse inzet van een schare trouwe vrijwilligers. Zij helpen samen met het personeel de vele activiteiten draaiende te houden. De vrijwilligers helpen met de clubs, met de maaltijdbedeling, het cafetariagebeuren. Helpende handen zijn steeds welkom, aarzel daarvoor niet om de centrumleider van het dienstencentrum aan te spreken (Tel. 058/31.57.78, e-mail b.pollentier@ocmw-veurne.be of loop eens binnen). 

Verhuring Lokalen (infofiche)
Na de diensturen staat het Lokaal Dienstencentrum De Zonnebloem ook open voor de lokale verenigingen of private initiatieven. De verschillende lokalen (van de vergaderzaaltjes over het hobbylokaal tot en met de cafetaria en de grote zaal) kunnen gehuurd worden. Voor de tarieven & de procedure om een lokaal te huren, neemt u contact op met het dienstencentrum.

Technische fiche
Tarieven
Huishoudelijk reglement

@ your service: de MEDEWERKERS
Centrumleider
Björn Pollentier
Tel. 058/31.57.78
b.pollentier@veurne.be  

Verantwoordelijke Administratie & verhuring
Sabine Buseyne
Tel. 058/31.57.78

Zorgcoach
Tel. 058/31.57.78
zorgcoach@veurne.be

Huisbewaarder
Eddy Demerre

Polyvalente medewerkers
Sibylle Maesen
Patsy Geeraert
Romina Deblieck
Sibylle Maesen
Christa Scheerlinck

Verantwoordelijke vervoer & boodschappen
Marlies Storme

Contactgegevens

Het Dienstencentrum De Zonnebloem
Zuidstraat 67 - 8630 Veurne
tel: 058 315778 - fax: 058 315783
zonnebloem@veurne.be


Extra info
Opdrachtverklaring van het Dienstencentrum© OCMW Veurne / Comsa! / Sitemap